LIEDO BV 

Knolselderij

Product
De oorsprong van knolselderij is dezelfde als die van blad en bleekselderij, Latijnse naam "Apium graveolens". Het is allen familie van elkaar, elke variateit is veredeld in de late Middeleeuwen. Selderij werd in den beginne slechts gebruikt als kruid, dat geneeskundige uitwerkingen bleek te hebben (Chinezen gebruiken het nog steeds daarvoor).
Nu weten we dat knolselderij veel vezels bevat en rijk is aan vitaminen en mineralen (zie onder). De groente bevordert de spijsvertering en verbetert het algehele evenwicht van voedingsstoffen.
Heden ten dage kent elke echte Hollander het als een belangrijk en smakelijk ingredi├źnt voor Erwtensoep, of Snert.
Een knol is lang (4 maanden!) te bewaren op een temperatuur van 0 - 6 ┬║ Celsius.
Vitamine, Mineralen
Knolselderij is een Vitemineralen bom, met een hoog vezel- en een laag vetgehalte:
Energetische waarde : 134 kJ
Koolhydraten : 5 gram
Eiwit : 2 gram
Vet : 0,4 gram
Vitamine C : 12 mg
Vitamine B1 : 0,03 mg
Vitamine B2 : 0,03 mg
Calcium : 80 mg
IJzer : 1 mg
Voedingswaarde per 100 gram. (bron: wikipedia.org)
Rassen
Enkele rassen zijn heel goed te gebruiken voor de industrie, andere uitstekend voor de verse markt.
Sommige zijn voor de vroege teelt of juist late teelt.
Dit zijn de rassen die we kennen: Prinz, Brilliant, Monarch, Otago, Cisko, President
knolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedo