LIEDO BV 

Recepten

Recept 'Zombiebrein'

Een hoofd- of bijgerecht (leuk tijdens Halloween) van Jaime Oliver voor 6 personen

Ingrediënten:
1 grote knolselderij (ongeveer 1200 gram)
olijfolie (en/of truffelolie)
6 takjes verse tijm, 7 verse laurierblaadjes
6 teentjes knoflook, 1 kleine ui
30 gram ongezouten boter
200 gram parelgort (bijvoorbeeld van Lassie)
800 gram champignons
¼ van een blokje (organische) groentebouillon
150 ml slagroom
1 volle theelepel Engelse mosterd
extra vergine olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190° C.
Borstel de knolselderij schoon, zodat deze alle grond tussen de wortels uit is. Scheur een dubbele laag breed aluminiumfolie en plaats de knolselderij in het midden, wortel kant naar boven. Wrijf de knol in met olijfolie, zeezout en zwarte peper, strooi de takjes tijm en 6 laurierblaadjes erover, plet 4 teentjes knoflook en strooi erover. Trek de zijkanten van de folie goed strak rond de knolselderij en kneed de folie eromheen, waarbij de bovenkant open blijft.
Plaats de boter bovenop de knol, zodat het eromheen smelt tijdens het koken. Vouw de folie dicht om het af te sluiten. Plaats in een ovenschaal en rooster ongeveer 2 uur.
Kook ondertussen de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil en snijd de ui fijn en de rest van de knoflook. Bak dit onder af en toe roeren, totdat ze gaar zijn, in een grote koekenpan op een laag vuur met een scheut olijfolie (of als u dat heeft truffelolie, dat maakt de saus nog lekkerder!)
Snijd de champignons en voeg toe aan de ui en knoflook (uw pan zal zeer vol zijn, maar het gaat smaken!). Kook tot ze goudbruin zijn (± 20 min), blijf af en toe roeren.
Verkruimel het bouillonblokje, voeg de resterende laurierblad en giet 200 ml kokend water in de koekenpan. Laat sudderen tot het vocht bijna ingekookt is, roer dan de room en de mosterd erdoor en laat nog 5 minuten pruttelen. Maak op smaak en hou het warm, maar laat het niet te dik worden.
Ongeveer 10 minuten voor de knolselderij klaar is, maakt u de folie voorzichtig open en bedruipt u de knol om de paar minuten met de gesmolten boter voor extra kleur.
Giet de parelgort af en maak op smaak met zout, peper en extra vergine olijfolie. Plaats de knolselderij op een bord en snijd in dunne plakjes, zoals je dat zou doen met een stuk vlees. Besprenkel met jus uit de folie, serveer met de champignonsaus, gort en tal van mooie seizoensgroente.
knolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedoknolselderij liedo